Όχι στην ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς στατική επάρκεια στα παλιά κτίρια
Η εξοικονόμηση ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελούν τον κεντρικό κορμό του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ως το 2030. Και ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι τίθενται για τα επόμενα 12 χρόνια, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σημαντικού ποσοστού του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δημαράς, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του σχεδίου, «δεν μπορούμε να επενδύουμε ενεργειακά σε παλαιά κτίρια, τα οποία δεν έχουν στατική επάρκεια».
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι, δεν επιτρέπεται να σπαταλούνται πόροι από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια, τα οποία δεν έχουν στατική αντοχή και είναι γερασμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα σχέδια για τις αστικές αναπλάσεις, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, όπως τόνισε «αφορά κυρίως τα κέντρα των πόλεων με γερασμένα κτήρια – και ενεργειακά αλλά και από άποψη στατικής αντοχής – που είναι χτισμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό». Όπως υπογράμμισε, «γερνάει το μπετό μετά 40-50 χρόνια και δεν μπορούμε πάνω σε αυτό να επενδύουμε ενεργειακά όταν δεν εξασφαλίσουμε και την άλλη παράμετρο, τη στατική».
Ο κ. Δημαράς υπογράμμισε ότι, όσα κτίρια έχουν κτιστεί μετά το 1990 με τον ισχύοντα, τότε, κτιριοδομικό κανονισμό έχουν καλή ενεργειακή και στατική συμπεριφορά. Όμως στα κέντρα των πόλεων οι κτιριακές υποδομές είναι γερασμένες, άνω των 40, 50 ετών, και θα πρέπει να διερευνηθεί εάν πρέπει ή όχι να μπαίνουν σε προγράμματα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση. Σε αυτά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, ίσως θα πρέπει οι σχετικές επενδύσεις ενεργειακής και στατικής θωράκισης να συνδυαστούν και με τις αστικές αναπλάσεις.
Πηγή: www.tovima.gr
Ετικέτες:Εξοικονόμηση κατ' οίκον