ΥΠΕΝ: δεύτερη ευκαιρία για δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5
Συνολική και ορθολογική λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσον αφορά τόσο στην οριστική τακτοποίηση των ήδη δηλωμένων ακινήτων, όσο και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας να υποβάλλουν δηλώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες, που έχασαν τη προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου 2020, όταν έκλεισε η πλατφόρμα υπαγωγής.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επανεξετάζει συνολικά το θέμα και αναζητά λύσεις.
Άλλωστε για τα προβλήματα που ανακύπτουν είχαν προειδοποιήσει το ΤΕΕ και οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, όπως επίσης οι φορείς συμβολαιογράφων και ιδιοκτητών. Τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 αφορούν σε ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις σε ποσοστό άνω του 40% της οικοδομικής άδειας η και ακίνητα, τα οποία έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια.
-«Η δυνατότητα ρύθμισης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 μας απασχολεί ιδιαίτερα», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ecopress. Οι εξελίξεις συνδυάζονται με το γεγονός ότι η τελευταία νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ έκλεισε μεν τις υπαγωγές για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή τη δυνατότητα υπαγωγής μέχρι 31- 12-2025 για συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, όπως για αυτά που ανήκουν σε τράπεζες από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, ιδιοκτησίας της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε κληρονομικές διαδοχές κλπ
Σχετικά πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι «πράγματι υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις που έχουν ψηφιστεί, πρέπει να βρούμε διέξοδο και για άλλες περιπτώσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5», οι οποίες γίνεται γνωστό ότι εξετάζονται και όταν είναι έτοιμες θα ανακοινωθούν και θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σε επεξεργασία βρίσκονται λύσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5, τηρώντας πάντα την κόκκινη γραμμή της 28ης Ιουλίου του 2011. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, «η οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 είναι ένα θέμα που μάς απασχολεί, διότι δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν και μπήκαν σε ρύθμιση στον ν.4014/11 – ο οποίος κρίθηκε στη συνέχεια αντισυνταγματικός- να μην μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα στον ν.4495/17».
Ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς φέρεται να εξετάζει λύσεις όπως για παράδειγμα οι χιλιάδες δηλώσεις, που υποβλήθηκαν για αυθαίρετα της κατηγορίας 5 στο νόμο 4014/2011, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Οι σκέψεις που υπάρχουν στο ΥΠΕΝ είναι να μπορούν αυτές οι δηλώσεις να μεταφερθούν στους επόμενους νόμους των αυθαιρέτων, ιδίως στον νόμο 4495/17. Σχετικά σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΝ ότι «αυτές οι δηλώσεις, οι οποίες μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους, θα πρέπει να μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και αν αφορούν σε αυθαίρετα της κατηγορίας 5, ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».
Δηλωμένα αυθαίρετα
Ανοιχτό παραμένει για το ΥΠΕΝ επίσης το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των χιλιάδων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, τα οποία εξασφαλίζουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 35 χρόνια, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική νομιμοποίηση τους και η εν γένει πολεοδομική αντιμετώπιση τους. Καθώς είναι σύνθετο θέμα, που συνδυάζεται αφενός μεν με την επικείμενη ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και της Τράπεζας Γής, αφετέρου δε η όποια λύση θα πρέπει να είναι θωρακισμένη ως προς την συνταγματικότητα της, υπό αυτά τα δεδομένα είναι προς εξέταση από το ΥΠΕΝ.
Πηγή: ecopress.gr
Ετικέτες:Αυθαίρετα