Πώς χαρακτηρίζεται μια περιοχή δασική
Αριστείδης Μίχος, Δασολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων, Δ/νσης Δασών Ηλείας.
Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων από τη φωτοερμηνεία ιστορικών και πρόσφατων αεροφωτογραφιών, σύμφωνα με τις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.
Τα αποτελέσματα της οριοθέτησης αυτής εμφανίζονται σε υπόβαθρα (ορθοφωτογραφίες) πρόσφατης απεικόνισης. Στους δασικούς χάρτες εμφανίζονται οι δασικές και οι μη δασικές εκτάσεις δύο περιόδων:
- της ιστορικής – παλαιότερης περιόδου, (κατά κανόνα είναι του έτους 1945).
- της σημερινής – πρόσφατης περιόδου, η οποία στηρίζεται στη φωτοερμηνεία των πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών (οι τελευταίες, μέχρι σήμερα, λήφθηκαν κατά τα έτη 2008 – 2009)
Στην ουσία, έχουμε την οπτικοποίηση – απεικόνιση δύο χρονικών στιγμών. Του 1945 και του 2008.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως Δασική, θα πρέπει:
- να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιόδους που εξετάζονται κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, ή
- να έχει χαρακτηριστεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως «Δασική», ή
- τέλος, να έχει κηρυχτεί ως αναδασωτέα, με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής.
Εκτός από την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων, (φωτοερμηνευτική απόδοση) στους Δασικούς Χάρτες απεικονίζονται και ορισμένες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκδίδονται από διάφορες υπηρεσίες. Αυτές οι πράξεις – όρια είναι:
- Τα όρια των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί δασωτέες ή αναδασωτέες από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία της περιοχής.
- Τα όρια των τελεσίδικων πράξεων χαρακτηρισμού, που έχουν εκδοθεί από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία της περιοχής.
- Τα όρια των οριοθετημένων οικισμών και εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών και ρυμοτομικών σχεδίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομικά γραφεία).
- Τα όρια των εποικιστικών εκτάσεων (διανομές), από τα τμήματα εποικισμού των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης.
Η πιστοποίηση και ακριβής οριοθέτηση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές περί κατάρτισης δασικών χαρτών, των ανωτέρω διοικητικών πράξεων, είναι αποκλειστική ευθύνη των επιμέρους υπηρεσιών όπως περιγράφηκαν παραπάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρχει η πιστοποίηση και η οριοθέτηση, τα όρια αυτά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τη σύνταξη του δασικού χάρτη και για μια συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζεται μόνο η φωτοερμηνευτική απόδοση.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, συντάχθηκε και αναρτήθηκε στις 13-1-2017 ο δασικός χάρτης Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Ηλείας για το σύνολο της ΠΕ. Ο δασικός χάρτης καλύπτει μια συνολική έκταση 2.620.652,52 στρ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του χάρτη προκύπτει ότι: Το 55% είναι αγροτικές εκτάσεις (ΑΑ), το 30% δασικές (ΔΔ), το 7% δασωμένοι αγροί (ΑΔ) και το 8% εκτάσεις που ήταν δασικές και σήμερα άλλαξαν χρήση (ΔΑ). Οι εκτάσεις αυτές (ΔΑ) αντιστοιχούν σε 202.772 στρέμματα και δεν είναι όλες παράνομες εκχερσώσεις. Πολλές είναι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την Δασική Υπηρεσία μετά το 1945 προς καλλιέργεια. Μια χωρική ανάλυση των παραπάνω μεταβολών αποδεικνύει ότι την μεγαλύτερη πίεση στα δάση είχαμε στα χαμηλά υψόμετρα και σε περιοχές μεγάλης αξίας, ενώ από τα 400 μ. υψόμετρο και άνω, πολλές καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ένας χάρτης δεν διαπραγματεύεται ούτε αποτυπώνει ιδιοκτησίες και ιδιοκτησιακά θέματα, παρά μόνο χαρακτήρα έκτασης.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο δασικός χάρτης αποτυπώνει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το τι έχει συντελεστεί στην ελληνική ύπαιθρο από το 1945 έως σήμερα. Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, δεν δημιουργούνται από τον Δασικό χάρτη, απλώς έρχονται στην επιφάνεια με τρόπο σαφή, που λόγω έκτασης τρομάζουν και που όλοι λίγο πολύ τα ξέραμε αλλά κανένας δεν ομολογούσε. Είναι ευκαιρία, τώρα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αλλά και με την κτηματογράφηση αργότερα, η επίσημη πολιτεία να δει όλα τα προβλήματα που αναδεικνύονται και να δώσει λύσεις, έτσι ώστε τόσο το κράτος αλλά και οι πολίτες του να ξέρουν τι έχουν και τι διαχειρίζονται.
Φώτης Κράλης, Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου
Mεγάλο πρόβλημα ότι δεν έχουμε δασολόγους
«Είμαστε θετικοί με τη διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών, διότι θα φύγουμε από τη μεμονωμένη αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών και θα έχουμε πλέον έναν δασικό χάρτη, ο οποίος αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με το τι είναι δασικό, τι δεν είναι, τι μπορεί να αξιοποιηθεί και ποιον τρόπο», δηλώνει ο διευθυντής Δασών του Νομού Λέσβου, Φώτης Κράλης, στην «ΥΧ». Τονίζει, επίσης, πως με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα οι εκτάσεις γης και ότι οι δασικοί χάρτες έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν.
«Στα νησιά, θα αναρτήσουμε τους δασικούς χάρτες για μικρές περιοχές και θα τις αναρτήσουμε τμηματικά. Μάλιστα, στις 3 Φεβρουαρίου θα αναρτήσουμε την πρώτη περιοχή, τον πρώην Δήμο Γέρας και το τμήμα του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα. Έπειτα, θα συνεχίσουμε με Αλυφαντά και Μόρια και θα καταλήξουμε με το πόδι της Μυτιλήνης. Το υπόλοιπο νησί, η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, που ανήκουν στον νομό, δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε υποκτηματογράφηση, οπότε δεν συζητάμε ακόμα αυτές τις περιοχές», ενημερώνει ο κ. Κράλλης και επισημαίνει ότι: «Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά επικαιροποίησης των χαρτών που είχαμε από την κτηματογράφηση, για να αποφύγουμε όσον το δυνατόν την ταλαιπωρία των πολιτών, σε σχέση με τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις».
Ο Φώτης Κράλης σημειώνει, επίσης ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας Λέσβου, αλλά και όλων των νησιών του Αιγαίου. Και, φυσικά, μιλάμε για την υποστελέχωση από επιστημονικό προσωπικό, που μπορεί να τρέξει τα θέματα των αναρτήσεων. Γιατί, προς το παρόν, οι αναρτήσεις σε εμάς γίνονται σε μικρές περιοχές, αυτές που είχαν ήδη ενταχθεί στην υποκτηματογράφηση της περιοχής. Όταν, όμως, ανοίξει η κτηματογράφηση για όλη την έκταση του νομού, καταλαβαίνετε ότι, με τους τέσσερις δασολόγους που διαθέτουμε, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία».
Πηγή: www.ypaithros.grΕτικέτες:Δασικοί χάρτες