Διαμαρτυρίες με το… καλημέρα για τους δασικούς χάρτες – Ηπειρωτικός Αγών
Στον νομό Ιωαννίνων η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις και εδώ, αλλά και σε περιοχές που ήδη έχει γίνει η ανάρτηση των χαρτών. Οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή δέσμευση της χώρας, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει καταφέρει να αποτυπώσει τις αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Έτσι, από τη μια μεριά «ζουν και βασιλεύουν» οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και από την άλλη οι αγρότες καλούνται να βρίσκονται σε διαμάχες με τα δασαρχεία και τις υπηρεσίες τους για να διεκδικήσουν αγροτική γη. Το έργο υποτίθεται ότι θα βάλει τέλος σε αυτές τις καταστάσεις, ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιδράσεις για το γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των αγροτοκτηνοτρόφων. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση των διαχειριστικών χαρτών για τα βοσκοτόπια, που σημαίνει ότι, αν αυτοί δε συμβαδίζουν με τους δασικούς χάρτες, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με την εμπλοκή και των αποζημιώσεων.
Το ζήτημα, που κυρίως έθεσε ο κ. Καχριμάνης, αφορά τις εκτάσεις που παλαιότερα ήταν καλλιεργήσιμες, αλλά εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουν δασώδεις αγροί. Αυτές χαρακτηρίζονται τώρα δασικές εκτάσεις, αποκλείοντας κάθε προσπάθεια καλλιέργειας εκ νέου από νέους αγρότες ή από ανθρώπους που επέστρεψαν λόγω της κρίσης στην ύπαιθρο. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών που έγινε αναδασμός, και της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας.
«Όπου έγιναν αναρτήσεις, γίνεται το έλα να δεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, σημειώνοντας πως απαιτείται ορθή αποτύπωση, με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την προστασία της βιοποικιλότητας. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αναρτήσει αυτούς τους χάρτες και να ονομάσει τα πάντα δασικές εκτάσεις και δάση, και από την άλλη πλευρά να περιμένει την ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε σε δηλώσεις του, ενώ είναι αποφασισμένος να «ανεβάσει» το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο.
Ήδη έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και στον πρωθυπουργό, ενώ συζήτηση έγινε και στην Ένωση Περιφερειών, όπου κατατέθηκαν προβλήματα από διάφορες περιοχές. Μεγάλα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην Πελοπόννησο, με τους δασικούς χάρτες να «εξαφανίζουν» (σχεδόν) ολόκληρους οικισμούς, σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε πολλούς δήμους, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.
Η διαδικασία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προβλέπει τις ενστάσεις από την πλευρά αγροτών και ιδιοκτητών, οι οποίοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ ήδη εκφράζονται ερωτηματικά για το αν επαρκεί ο χρόνος των δύο μηνών που ορίζεται για τις ενστάσεις.
«Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις. Πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει οι διαχειριστικοί χάρτες για τα βοσκοτόπια που να ξεκαθαρίζουν και οι ιδιώτες και οι δήμοι, τι θέλουν ακριβώς και πως είναι τα πράγματα. Αν μείνουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες, δε θα γίνει τίποτε σοβαρό και θα είναι μια ακόμη ενέργεια στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορεί σήμερα να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό του πρωτογενούς τομέα. Έχει άλλα τεράστια προβλήματα να λύσει αυτός ο κλάδος και στην εποχή της κρίσης δεν θα βάλουμε ταφόπλακα σε ο, τι μπορεί να κινηθεί στην Ελλάδα.
Πηγή: www.agon.gr
Ετικέτες:Δασικοί χάρτες